Dip Side Table

Each table is built to order in our shop. The steel structure is made with 2x2x1/8” steel angles. The structure is then painted with a satin white. The top is made with two options of hardwood veneer plywood; walnut or oak, finished with tung oil. The legs are finished with rubber tips to give the desk a no slip grip on the floor.

20” L x 20” W x 20” H

Please Note: Ships within 2-3 weeks after order is placed. Shipping time: 2-3 days via freight carrier.

Dip Side Table © 2014 Synecdoche Design Studio LLC

Available for purchase at Etsy.com

Controlled burn is a contemporary proposal of traditional fire treatment as a material construction and ecological process. A controlled burn would be conducted on the garden during the Inaugural event. The remainder of the festival would exhibit the natural development of regrowth from ashes, putting the process on display prior to the plantings.

A shou sugi ban cedar boardwalk acts as an induced edge effect, a structural boundary between two habitats. It provides a fire resistant material palette during the brush fire and seals the natural fibers preventing rot and insects during regrowth. The structural contour of the boardwalk meeting the ground plane provides a choke point to extinguish the fire. The dark luminous sheen of the wood is balanced aside the light filigree of plantings.

The walk separates an untouched exterior edge of grasses and an interior of ashes. As the interior regrows, the fragrance of charred cedar planks remains as a continuous path wrapping between the two plantings. A pocket in the garden provides a ledge to sit and pause along the boardwalk, feet sweeping just above the surface as to not disturb the growth, absorbing the immediate aromatic sensorial experience and slow renewal of plantings. As a result, the garden is a proposal of connecting built and ecosystems into productive rather than destructive natures.

Top 20 entry for the New Gardens of the 15th International Garden Festival in Quebec, Canada.

The Lunch Room | Ann Arbor, Michigan | 2013 | Design+Build

 

Designed as a second iteration of the culinary adventures of The Lunch Room, the space borrowed design motives from the operations of the start-up food cart.  The long continuous counter has variations in detailing for the bakery, point-of-sale and counter service. The open kitchen allows interaction throughout the meal, critical for the charismatic owners to always be engaging with their customers.

Synecdoche designed and fabricated all the custom features of the space. The soffits within the space help define separate zones of dining and service within the cozy space. The typical bamboo skewers are dipped in paint and as aggregate of small details lose their individual appearance and becomes one large installation. Custom cut cement board gives definition and durability to the walls, hinting at the restaurant’s signature yellow color within the reveal joint. A large banquet buffers sound and provides flexible seating with moving tables custom welded with the same detailing as the counter.
status: built
location: ann arbor, michigan, u.s.a.
role: design + build
additional credits: joe donelko, jeff gearhart, aaron willette, jason prather, john hilmes
o’neal construction
snider electric
wilbur plumbing
robertson + morrison hvac
innovative drywall services
burt forest products
fingerle lumber
alro metals plus
blu dot

The Big Top

2013 Flat Lot Competition - Semi-Finalist - Exhibition: Flint Art Walk, April 14, 2013

Like the public pool, Big Top is a collector of individual summer adventures in public space. Conceived as a tensile double skin mesh woven from ¾” swimming pool rope the canopy provides a shaded flat lot and sprawling Big Top. Vertically scaffolds surrounding existing light fixtures and base footings at three parking space clusters define the mesh anchor points. Digital modeling and computational physics engines applied the tensile weaving forces on the mesh deriving the parabolic canopy.  The inverted pitched canopies into these courtyard stages allow aerial access for lounging and camaraderie. The rope mesh extends the full North-South length of flat lot along Saginaw with aims to extend the width of the street.


For spectators of summer events the canopy gives a birds-eye view from above or a shaded retreat below. When the sun goes down and the summer nights start an array of activated buoys affixed to the rope float above the lot to define space through light and sound. Small solar panels on the buoys nodes provide power to light the stages during evening events and wirelessly project sound through the lot to large crowds. When the summer days end and the Big Top comes down what will happen to the nearly ten miles of rope? We’d like to keep the summer fun going and cut and cap the rope into 6,500 jump ropes for the Flint community.

Crease, Fold, Pour: Advancing Flexible Formwork with Digital Fabrication and Origami Folding -

A (mock) documentary about the making of Maciej Kacynski’s  architectural research project as part of the 2012 Research Through Making grant at the University of Michigan Taubman College.

Directed by: Adam Smith, Maciej Kacynski
Written by: Adam Smith, Oona O’leary, Maciej Kaczynski
Edited by: Adam Smith
Director of Photography: Adam Smith

Full credits on vimeo

1866 Virnankay

Renovation of a 1950’s ranch house from a compartmentalized spatial arrangement into a modern open plan.

Remodeling and Home Design

Perspective view of pavilion Views up through the fibers by day and night section plan sisal twine and mockup
Sisal Sukkah yields a static framework and loose material pallet which manifests itself into a interwoven construct deployed through the parameters of the traditional sukkah. A tensile weave of the sisal fiber transforms the limp cording into a dynamic textile. Architecturally programmed through modeling software the weave provides various densities amongst its surface and volume for gathering, shading, and viewing. The structure becomes a loom for compounding tensile fibers into a thick screen providing shelter and shade from elements during the Sukkot meal.
Seven miles of sisal twine aggregate into the a dense single Sukkah. Looping the twine through framing hardware establishes a web of fibers constructing the walls. Volumes of thick weave transform the space from a defined wall to a place which occupies the sukkah itself, no longer solely a shelter but also a consuming effect of thousands of strands of articulated twine transformed to a filigree. The work distorts when sisal begins looping through itself, pulling the straight tensile lines of rope to contort into voids. The assemblage resists the strict pattern of a weave in a loom while retaining porous variation for subtle effect through shadows, lights and view into an inhabitable texture.